Jef Wishaupt

Collapse Show info

Jef Wishaupt is geboren in Maastricht, waar hij ook aan de kunstacademie heeft gestudeerd. De microvormen die hij in zijn begintijd als edelsmid ontwikkelde bleken een macrovergroting te kunnen verdragen. Als beeldhouwer bleef hij de ambachtelijke traditie van het vak van edelsmid trouw, waarbij hij liefst de wordingsprocessen van begin tot eind in eigen hand houdt.

Betrokkenheid op ambacht en handvaardigheid is altijd wezenlijk geweest voor zijn kunstenaarschap. Ambachtelijkheid, kennis van materialen en technieken, vaardigheid en liefde voor klassieke vormen en schoonheid. Niet opzienbarend of schokkend, maar overtuigend door zijn authenticiteit.

De typisch eigen beeldtaal van Jef Wishaupt vindt zijn oorsprong in een hechte verbondenheid met de natuur en de mens. Daarnaast is muziek is een van zijn grootste inspiratiebronnen.

De kunst van Jef Wishaupt ontstaat in een continuüm van tijdloosheid en traditie, in sensitiviteit aansluitend bij bomen en gras. Er wordt gebouwd, gemaaid en geoogst. Binnen dat gebeuren ontstaan zijn creaties. Jef Wishaupt sloot zich nooit uitdrukkelijk aan bij bestaande stromingen, maar maakt zijn eigen beeldend alfabet.

In sieraden, grote en kleine beelden, gevelversieringen, grafmonumenten, fonteinen, gebruiksvoorwerpen, eretekens of legpenningen, een “WISHAUPT”  is steeds als zodanig herkenbaar.

Het lijkt allemaal “als vanzelf” te gebeuren. De noeste arbeid is voor hem vanzelfsprekend en steeds weer een nieuwe uitdaging. Maar ook zoals hij het zelf noemt “een mengeling van inspiratie en transpiratie”.

 

Publicaties

Jef wishaupt/wie weet…?  tekst Fred van Leeuwen;  uitgegeven door Stichting Manutius in 1990

Jef Wishaupt met inleiding door Chrisje van de Stene; uitgeverij intho 1994

Jef Wishaupt beeldend kunstenaar; ontwerp Polka graphic Designers 2005 (bekroond met de de reddot design award)